新概念英语第二册语法讲解:名词性从句(2)表语从句

所属专题:新概念英语第二册语法讲解  来源:互联网    要点:新概念英语第二册  
编辑点评: 小编上学时最头疼的就是名词性从句啦,不过相信同学们看了下面的讲解,再配合着多多练习,一定可以搞定哒!今天我们就来学习名词性从句中的,表语从句~

 

(二)表语从句:在复合句中充当表语。

1. that在引导表语从句时无含义,不作成分,通常不省。
1)表示事实、真理等的实际内容。
The fact is that he is lying.
The odds are that he will not do it.

2)表示某人的意见、信念等的实际内容。
Our belief is that things will improve.
The trouble is that we are short of money.

2. whether引导表语从句(不可用if)。
His first question was whether Holmes had arrived yet.
The question is whether people will buy it.

3. 连接代词who, whom, whose, what, which引导的表语从句。
This is what I want.
The question is who can be chosen to be manager of the company.
My question is which of them is better.

4. 连接副词when, where, why, how引导的表语从句。
The problem seemed how we could make him understand it.
The question is where we should go.

5. as if, as though引导的表语从句(常用虚拟语气)。
He looks as if he were angry.
It looks as if it's going to rain.

专项训练:

1. The question is ______ we will have our sports meet next week.

A. that B. if C. when D. whether

2.The reason why he failed is ______ he was too careless.

A. because B. that C. for D. because of

3. Go and get your coat. It's ______ you left it.

A. where B. there C. there where D. where there

4.The problem is ______ to take the place of Ted

A. who can we get B. what we can get C. who we can get D. that we can get

5. What I want to know is ______ he likes the gift given by us.

A. that B. if C. whether D.不填

6. The reason is ______I missed the bus.

A. that B. when C. why D. what

7. That is ______ we were late last time.

A. that B. when C. why D. what

8. She looked ______ she were ten years younger.
 A. that B. like C. as D. as though

9.-- I fell sick!

-- I think it is ______ you are doing too much.

A. why B. when C. what D. because

10. The reason why he hasn’t come is ______.

A. because his mother is ill B. because of his mother’s being ill
C. that his mother is ill D. for his mother is ill

11.-- He was born here.

-- That is ______ he likes the place so much.

A. that B. what C. why D. how

12.That is ______ Lu Xun once lived.

A. what B. where C. that D. why

(后设答案,大家不要偷看(⊙o⊙)哦,(*^__^*) 嘻嘻……)

KEYS

1.D 2.B 3.A 4.C 5.C 6.A 7.C 8.D 9.D 10.C 11.C 12.B

>>点击查看新概念英语第二册语法讲解专题,阅读更多相关文章!

最新2019新概念英语第二册信息由沪江中学学科网提供。

请输入错误的描述和修改建议,建议采纳后可获得50沪元。

错误的描述:

修改的建议: