中考英语易错易混知识点集锦(13)

 来源:沪江中学学科网    要点:考点整理  
编辑点评: 2017中考英语语法易错易混知识点集锦

121. He never does his work _______ Mary.A. as careful asB. so careful asC. as carefully asD. carefully as
答案:C (选择A和B的同学要注意work 是行为动词,要用副词来修饰.)

122. If it ________ tomorrow we’ll go to the park. A. will not rainB. doesn’t rainC. is not rainingD. didn’t rain
答案: B (选择A的同学要注意if引导的条件状语从句主句用将来时, 从句用一般现在时.)

123. The radio says the snow ______ late in the day. A. stopsB. will stopC. has stoppedD. stopped
答案: B. (选择A的同学要注意语境, late in the day表示 “晚些时候”, 要用将来时)

124. The nurse told the children the sun ______ in the east. A. risesB. roseC. will riseD. has risen
答案: A ( 选择B的同学要注意, 虽然主句中用了told, 但太阳从东方升起是真理性事实, 应用一般现在时表示.)

125. – Are you sure you have to? It’s been very late.-- I don’t know ______ I can do it if not now.
A. whereB. whyC. whenD. how
答案: C ( 选择D的同学要注意语境, 根据语境知道这里强调的是必须先在做,否则就没有时间了)

126.  70.- Could you tell me _______ she is looking for?-- Her cousin, Susan. A. thatB. whoseC. whomD. which
答案: C (选择其它三项的同学要注意语境,这里是指找Susan这个人)

127. When are the Shutes leaving for New York? -- Pardon? -- I asked ___________.
A.when are the Shutes leaving for New York  B.when the Shutes are leaving for New York
C.when were the Shutes leaving for New York  D.when the Shutes were leaving for New York
答案: D ( 选择B的同学注意到了宾语从句的语序,但同时要注意时态要用相应的过去时.)

128. Would you please tell me ________ next, Mr Wang?A. what should we doB. we should do whatC. what we should doD. should do what
答案: C ( 选择A的同学要注意宾语从句的语序为陈述语序.)

129. Alice has gone to the classroom and she didn’t say ________.
 A. when did she come backC. when would she be backC. when she came backD. when she would be back
答案:D (选择C的同学要注意语境,这里要用过去将来时.)

130.I’m sorry I broke your coffee cup.-- Oh, really? __. A. It doesn’t matterB. I don’t knowC. it’s OK with meD. You’re welcome
答案:A (选择C和D的要注意中文的干扰.D是用来回答别人的致谢的.)

最新2017考点整理信息由沪江中学学科网提供。

最新文章

请输入错误的描述和修改建议,建议采纳后可获得50沪元。

错误的描述:

修改的建议: