初中英语语法一般将来时练习题

所属专题:一般将来时练习题  来源:沪江中学学科网    要点:一般将来时练习题  
编辑点评: 一般将来时表示将来某一时刻的动作或状态,或将来某一段时间内经常的动作或状态。常常和表示将来的时间状语连用。如:tomorrow(明天), next week(下周), from now on(从现在开始);in the future(将来)等。 一般将来时由助动词shall(第一人称),will(第二、三人称) 动词原形构成。

 一、单项选择

(   ) 1.  There __________ a meeting tomorrow afternoon.

       A. will be going to       B. will going to be   C. is going to be     D. will go to be

(   ) 2.  Charlie ________ here next month.

      A. isn't working     B. doesn't working  C. isn't going to working     D. won't work

(   ) 3.  He ________ very busy this week, he ________ free next week.

     A. will be; is            B. is; is      C. will be; will be        D. is; will be

(   ) 4.  There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening.

   A. was        B. is going to have    C. will have    D. is going to be

(   ) 5.  -_____ you ______ free tomorrow? - No. I _____ free the day after tomorrow.

A. Are; going to; will      B. Are; going to be; will

C. Are; going to; will be   D. Are; going to be; will be

(   ) 6.  Mother ________ me a nice present on my next birthday.

         A. will gives     B. will give     C. gives              D. give

(   ) 7.  - Shall I buy a cup of tea for you?       -________. (不,不要。)

  A. No, you won't.       B. No, you aren't.   C. No, please don't.        D. No, please.

(   ) 8.  - Where is the morning paper?       - I ________ if for you at once.

         A. get            B. am getting       C. to get        D. will get

(   ) 9.  ________ a concert next Saturday?

    A. There will be      B. Will there be     C. There can be     D. There are

(   ) 10. If they come, we ________ a meeting.

         A. have      B. will have     C. had          D. would have

(   ) 11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday.

        A. gives   B. gave     C. will giving    D. is going to giving

(   ) 12. He ________ to us as soon as he gets there.

        A. writes     B. has written     C. will write       D. wrote

(   ) 13. He ________ in three days.

   A. coming back      B. came back   C. will come back     D. is going to coming back

(   ) 14. If it ________ tomorrow, we'll go roller-skating.

A. isn't rain      B. won't rain    C. doesn't rain       D. doesn't fine

(   ) 15. - Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow?

        - No, ________ (不去).

          A. they willn't.       B. they won't.    C. they aren't.       D. they don't.

(   ) 16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?

          A. will; go        B. do; go      C. will; going          D. shall; go

(   ) 17. We ________ the work this way next time.

          A. do       B. will do      C. going to do          D. will doing

(   ) 18. Tomorrow he ___ a kite in the open air first, and then ____ boating in the park.

A. will fly; will go    B. will fly; goes  C. is going to fly; will goes     D. flies; will go

(   ) 19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

A. will watching         B. watches    C. is watching        D. is going to watch

(   ) 20. There ________ a birthday party this Sunday.

          A. shall be        B. will be   C. shall going to be          D. will going to be

(   ) 21. They ________ an English evening next Sunday.

         A. are having      B. are going to have   C. will having        D. is going to have

(   ) 22. ________ you ________ free next Sunday?

         A. Will; are           B. Will; be   C. Do; be             D. Are; be

(   ) 23. He ________ there at ten tomorrow morning.

          A. will           B. is     C. will be          D. be

(   ) 24. ________ your brother ________ a magazine from the library?

       A. Are; going to borrow        B. Is; going to borrow

          C. Will; borrows               D. Are; going to borrows

(   ) 25. - Shall I come again tomorrow afternoon?   -________ (好的).

          A. Yes, please       B. Yes, you will.   C. No, please.       D. No, you won't.

(   ) 26. It ________ the year of the horse next year.

        A. is going to be    B. is going to    C. will be           D. will is

(   ) 27. ________ open the window?

      A. Will you please       B. Please will you    C. You please         D. Do you

(   ) 28. - Let's go out to play football, shall we?    - OK. I ________.

        A. will coming      B. be going to come     C. come        D. am coming

(   ) 29. It ________ us a long time to learn English well.

   A. takes       B. will take     C. spends       D. will spend

(   ) 30. The train ________ at 11.

   A. going to arrive      B. will be arrive   C. is going to        D. is arriving

 

二、动词填空

1. I ______(leave)in a minute. I ______(finish)all my work before I ______ (leave).

2. -How long _____ you _____(study)in our country?

 -I _____(plan)to be here for about one more year.

 -I _____(hope)to visit the other parts of your country.

 -What ______ you ______(do)after you ______(leave)here?

 -I ______(return)home and ______(get)a job.

3. I ______(be)tired. I ______(go)to bed early tonight.

4. Mary's birthday is next Monday, her mother _____(give)her a present.

5. It is very cold these days. It ______(snow)soon.

6. -_____ you _____(be)here this Saturday?

 -No. I ______(visit)my teacher.

7. -______ I ______(get)you a copy of today's newspaper?

 -Thank you.

8. I am afraid there ______(be)a meeting this afternoon. I can't join you.

9. Mike ______(believe, not)this until he ______(see)it with his own eyes.

10. Most of us don't think their team ______(win).

 

三、用所给动词的一般将来时填空

1. I ______(leave)in a minute. I ______(finish)all my work before I ______ (leave).

2. -How long _____ you _____(study)in our country?

 -I _____(plan)to be here for about one more year.

 -I _____(hope)to visit the other parts of your country.

 -What ______ you ______(do)after you ______(leave)here?

 -I ______(return)home and ______(get)a job.

3. I ______(be)tired. I ______(go)to bed early tonight.

4. Mary's birthday is next Monday, her mother _____(give)her a present.

5. It is very cold these days. It ______(snow)soon.

6. -_____ you _____(be)here this Saturday?

 -No. I ______(visit)my teacher.

7. -______ I ______(get)you a copy of today's newspaper?

 -Thank you.

8. I am afraid there ______(be)a meeting this afternoon. I can't join you.

9. Mike ______(believe, not)this until he ______(see)it with his own eyes.

10. Most of us don't think their team ______(win).

 

四、单项选择

1. There __________ a meeting tomorrow afternoon.

 A. will be going to          B. will going to be

 C. is going to be            D. will go to be

2. Charlie ________ here next month.

 A. isn't working             B. doesn't working

 C. isn't going to working    D. won't work

3. He ________ very busy this week, he ________ free next week.

 A. will be; is    B. is; is      C. will be; will be    D. is; will be

4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening.

 A. was         B. is going to have

 C. will have    D. is going to be

5. -________ you ________ free tomorrow?

    - No. I ________ free the day after tomorrow.

 A. Are; going to; will       B. Are; going to be; will

 C. Are; going to; will be    D. Are; going to be; will be

6. Mother ________ me a nice present on my next birthday.

 A. will gives    B. will give       C. gives    D. give

7. - Shall I buy a cup of tea for you?

    -________. (不,不要。)

 A. No, you won't    B. No, you aren't.

 C. No, please don't    D. No, please.

8. - Where is the morning paper?

    - I ________ if for you at once.

 A. get    B. am getting        C. to get    D. will get

9. ________ a concert next Saturday?

 A. There will be    B. Will there be

 C. There can be    D. There are

10. If they come, we ________ a meeting.

 A. have       B. will have

 C. had        D. would have

11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday.

 A. gives    B. gave      C. will giving    D. is going to giving

12. He ________ to us as soon as he gets there.

 A. writes       B. has written

 C. will write    D. wrote

13. He ________ in three days.

 A. coming back       B. came back

 C. will come back     D. is going to coming back

14. If it ________ tomorrow, we'll go roller-skating.

 A. isn't rain       B. won't rain       C. doesn't rain    D. doesn't fine

15. - Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow?

      - No, ________ (不去).

 A. they willn't    B. they won't.     C. they aren't    D. they don't.

16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?

 A. will; go    B. do; go       C. will; going    D. shall; go

17. We ________ the work this way next time.

 A. do    B. will do       C. going to do    D. will doing

18. Tomorrow he ________ a kite in the open air first, and then ________ boating in the park.

 A. will fly; will go             B. will fly; goes

 C. is going to fly; will goes      D. flies; will go

19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

 A. will watching    B. watches

 C. is watching      D. is going to watch

20. There ________ a birthday party this Sunday.

 A. shall be      B. will be        C. shall going to be     D. will going to be

21. They ________ an English evening next Sunday.

 A. are having    B. are going to have

 C. will having    D. is going to have

22. ________ you ________ free next Sunday?

 A. Will; are    B. Will; be       C. Do; be    D. Are; be

23. He ________ there at ten tomorrow morning.

 A. will    B. is    C. will be   D. be

24. ________ your brother ________ a magazine from the library?

 A. Are; going to borrow    B. Is; going to borrow

 C. Will; borrows            D. Are; going to borrows

25. - Shall I come again tomorrow afternoon?

      -________ (好的).

 A. Yes, please    B. Yes, you will.          C. No, please     D. No, you won't.

26. It ________ the year of the horse next year.

 A. is going to be      B. is going to      C. will be    D. will is

27. ________ open the window?

 A. Will you please    B. Please will you        C. You please        D. Do you

28. - Let's go out to play football, shall we?

      - OK. I ________.

 A. will coming     B. be going to come          C. come    D. am coming

29. It ________ us a long time to learn English well.

 A. takes    B. will take      C. spends    D. will spend

30. The train ________ at 11.

 A. going to arrive    B. will be arrive         C. is going to        D. is arriving


五、把下列各句译成英语

1.我叔叔今晚要来。

2.他没有打算住那座小屋。

3.我们要读这本书。

4.-你爸爸要去钓鱼吗?-不,他要去游泳。

参考答案:


一、1. am leaving ; will finish ; leave    2. will ; study ; plan ; hope ; will ; do ; leave ; will return ; get

3. am ; will  4. will give  5. will snow  6. Will, be ; will visit  7. Shall ; get

8. will be   9. won't believe ; sees     10. will win

二、1. C    2. D     3. D     4. D     5. D     6. B     7. C     8. D    

9. B    10. B    11. D    12. C    13. C    14. C    15. B    16. D   

17. B   18. A    19. D    20. B    21. B    22. B    23. C    24. B   

25. A   26. A    27. A     28. D   29. B    30. D

三、1.My uncle will come tonight.

2.He isn't going to live in the small house.

3.We are going to read this book.

4.-Will your father go fishing?-No,he is going swimming.

>>点击查看一般将来时练习题专题,阅读更多相关文章!

最新2019一般将来时练习题信息由沪江中学学科网提供。

请输入错误的描述和修改建议,建议采纳后可获得50沪元。

错误的描述:

修改的建议: